Vervolg DAC testen

 

 

Begin november heeft ons luisterpanel weer enkele dacs beluisterd . Nu op een set met Wilson Sophia 2 luidsprekers , Symphonic Line Kraft 300 eindversterkers , Marantz Sc11 voorversterker en bekabeling van Elco Audio en Nordost.

Aanleiding was de aanwezigheid van de CEC loopwerk/dac combi TL3N (3000 euro) en DA3N (4000 euro). Deze combi is op de AES/EBU aansluiting vergeleken met de Esoteric D07 (4000 euro) dac , de Arcam D33 (2500 euro)dac en de Northstar USB32 (2000 euro) dac.

 

Het CEC loopwerk heeft als bijzonderheid een BNC clock-ingang en dat maakt het mogelijk om met een DAC de aansturing van de loopwerkclock over te nemen ( het zgn asynchrone clocken ,wat tegenwoordig steeds meer op de USB dacs wordt toegepast.). Net als de CEC DA3N heeft ook de Esoteric D07 dac een BNC clock out, waardoor deze apparaten goed konden worden vergeleken.

Als bron is dus steeds het CEC TL3N loopwerk gebruikt.

We begonnen met de CEC combi met aangesloten clockkabels. Dit gaf direct een goed beeld,diepte en goede plaatsing. Wel enigszins laid-back/ingetogen. Daarna de clockkabel verwijderd. Het gevoel van kwaliteit bleef, maar de plaatsing en hoogte van het beeld waren nu behoorlijk minder.

Nu de Arcam D33 dac aangesloten. Hier geen clockkabel. De dac maakt een prima eerste indruk , met stevig laag en ritmisch geluid. Niet de verfijning van de CEC, maar wel prettig om naar te luisteren. Deze dac zal vooral liefhebbers van pop- en rockmuziek aanspreken. Klank ,diepte en plaatsing zijn goed.

De Northstar is de goedkoopste deelnemer in dit veld en hoewel het panel tevreden was met de prijs/prestatie verhouding , bleek toch dat de duurdere collega's ook daadwerkelijk beter presteeerden. Wel een vloeiiend en ontspannen geluid dat garant staat voor lang luisterplezier.

De Esoteric D07 laat veel detail horen en geeft een groot beeld ,maar het is ook wat onrustig. Misschien is de combi met het CEC loopwerk niet optimaal.

Als laatste test hebben wij de CEC dac via de clocklink en meegeleverde kabels aangesloten en dit gaf overall wel het beste resultaat. De combi heeft dus een meerwaarde t.o.v. de losse componenten.

 

 

DAC test 2013

Op zaterdag 2 maart hebben wij met een Duitse klant een uitgebreide DAC-test gedaan. Doel was om te bepalen welk budget nodig was om een bepaald geluidniveau te bereiken. De set was opgebouwd met Aurender S10 , Nagra P-LP , KR Kronzilla en Wilson Sophia 3. Alle dacs zijn via de coax (RCA) aansluiting beluisterd met een Harmonic Technology Cyberlink Platinum kabel.

Achtereenvolgens werden beluisterd :

PS Audio Nu wave dac (1200 euro)

NAD M51 dac (1800 euro)

Northstar USB32 dac (2000 euro)

Arcam D33 (2500 euro)

van Medevoort 466 dac (3000 euro)

Esoteric D07 dac (4000 euro)

DCS Elgar Plus dac (14000 euro)

DCS Scarlatti dac ( 20000 euro)

Musical Fidelity M1 dac (600 euro)

Opvallend was dat tot aan de van Medevoort elke stap omhoog in prijs ook terug te horen was in het geluid. De klant werd heel vrolijk van de Arcam D33 die inderdaad met veel energie en ritmiek al snel de aandacht naar de muziek trok. De vanMedevoort deed iets vergelijkbaars ,maar niet op een hoger niveau. De Esoteric was te helder en analytisch voor deze klant. De keuze viel dus op de Arcam D33 dac. De DCSdacs waren boven het geplande budget ,maar toch voor het vergelijk nog meegenomen in de sessie. De kwaliteit van de Elgar was direct duidelijk met een bijna analoog geluid. Wat een rust en autoriteit. De Scarlatti deed daar nog een duidelijke schep bovenop. Ook in de top zijn de verschillen nog makkelijk waarneembaar. Als afsluiting heb ik nog even de Musical Fidelity M1 aangesloten. De klant had deze al eerder in een eenvoudige setup gehoord en had er vooraf geen hoge pet van op. Nu moest hij verbaasd erkennen dat de M1 weliswaar niet het niveau van de Arcam haalde , maar het voor zijn prijs toch wel bijzonder goed deed.

Dit soort tests zijn niet meer dan een momentopname. De DACs worden snel gewisseld en zullen tijdens deze test niet het maximale niveau gehaald hebben. Het is dan ook goed om voorzichtig te zijn met het trekken van conclusies. Toch zijn onderlinge verschillen goed waarneembaar en onze klant was zeer blij dat hij zo veel dacs in verschillende prijsklassen op deze manier had kunnen vergelijken.

De PSAudio Nuwave dac was nog vrijwel nieuw en deze zal ik na het inspelen nog eens vergelijken met bijv. de Northstar Essensio.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   

 

Onze kerstshow werd ook dit jaar weer goed bezocht en de Wilson- sets deden hun best. Ook bijzonder in de smaak vielen de 10 borden verse sushi-hapjes , waarvoor wij onze kok Dick niet genoeg kunnen prijzen. Nu is ons oog weer gericht op de show der shows in het AZ stadion.

Kerstmis is dichtbij. Uiteraard zijn wij 27 en 28 december vanaf 14.00 uur geopend om u door deze periode heen te helpen met een mooi geluid en een goed stuk muziek. Dit jaar laten wij speciaal apparatuur van Audiac horen . Denk aan Wilson ,Ayre en Wadia. Op de foto hiernaast ziet u de opstelling in de filmruimte: de Wadia 781i is met ALAC bekabeling en netsnoeren verbonden met de Ayre K1-Xe voorversterker en de VTL 450 buizen-eindversterkers. Een NBS monitor Zero speakerkabel verbindt de set met de Wilson WattPuppy 8 luidsprekers. De voeding van de set is uitgevoerd met een Quantum QX4 en QB8 en de stroomkabels op de VTLs zijn onze homemade STA Challengers. In de andere ruimte staat een set Wilson Sophia2 te spelen op een Nagra voorversterker en Symphonic Line Kraft 300 eindversterkers. En op de verdieping staan de Wilson Duettes. Genoeg om u te audiofiel te inspireren voor het jaar 2013. Kom dus vooral langs, al is het maar voor de gezelligheid. Wij zorgen natuurlijk voor een hapje en een drankje om toch het feestelijke gevoel van de kerst zo lang mogelijk vast te kunnen houden.